This is default featured slide 1 title

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam. blogger theme by BTemplates4u.com.

This is default featured slide 2 title

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam. blogger theme by BTemplates4u.com.

This is default featured slide 3 title

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam. blogger theme by BTemplates4u.com.

This is default featured slide 4 title

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam. blogger theme by BTemplates4u.com.

This is default featured slide 5 title

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam. blogger theme by BTemplates4u.com.

Αναζήτηση

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Η κόλαση του Δάντη

Παντομε με σαγήνευε η Θεια Κωμωδίαα του Δαντη, αν και ποτέ δεν κατάφερα να την ολοκληρώσω. Μια μικρή γεύση από το μεγάλο αυτό έργο μπορείτε να πάρετε από την κάτωθι αναδημοσίευση...

Πηγή: Ηράκλειτος



Αναδημοσίευση από : In Search of Something

Η Θεία Κωμωδία (ιταλικά: La Divina Commedia, αρχικός τίτλος Commedia) είναι επικό, αφηγηματικό ποίημα του Δάντη. Γράφτηκε στο διάστημα 1308-1321 και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα έργα στην ιστορία της παγκόσμιας λογοτεχνίας, έχοντας χαρακτηριστεί ως η επιτομή του μεσαιωνικού κόσμου. Το ποίημα χωρίζεται σε τρία κύρια μέρη – Κόλαση, Καθαρτήριο και Παράδεισος – και αφηγείται το φανταστικό ταξίδι του Δάντη στον Άδη, με οδηγούς τον Βιργίλιο και τη Βεατρίκη. Ο αρχικός τίτλος του έργου ήταν Κωμωδία. Ο όρος Θεία προστέθηκε μεταγενέστερα από τον Βοκάκιο. Μέχρι σήμερα, έχει αποτελέσει αντικείμενο εκτεταμένης κριτικής ανάλυσης και ερμηνειών.




Δομή: Η Θεία Κωμωδία διαιρείται σε τρία μέρη: Κόλαση, Καθαρτήριο και Παράδεισος, το καθένα αποτελούμενο από 33 ωδές ή τραγούδια (canti). Η Κόλαση περιέχει επιπλέον μια εισαγωγική ωδή. Ο αριθμός τρία είναι κυρίαρχος σε όλο το ποίημα και η χρήση του δεν θεωρείται τυχαία. Οι ωδές είναι επίσης γραμμένες σε ενδεκασύλλαβο στίχο και η ρίμα ακολουθεί τη δομή ΑΒΑ ΒΓΒ ΓΔΓ . . . ΨΩΨ Ω, δηλαδή δομή τριών στίχων (terza rima). Η Θεία Κωμωδία υπήρξε το πρώτο μεγάλο αφηγηματικό ποίημα στην οποία έγινε χρήση αυτής της ρίμας, αν και μία παρόμοια μορφή χρησιμοποιήθηκε προγενέστερα από τους τροβαδούρους.



Πλοκή: Ο Δάντης, σε πρώτο πρόσωπο, περιγράφει ένα φανταστικό ταξίδι του στον Άδη, το οποίο ξεκινά – κατά την πιθανότερη εκδοχή – την Μεγάλη Παρασκευή του 1300, στις 8 Απριλίου και ενώ ο Δάντης είναι τριάντα πέντε ετών. Το ταξίδι παρουσιάζεται ως αληθινό, κυρίως μέσω της χρήσης πλήθους στοιχείων που παραθέτει ο Δάντης σχετικά με αυτό και των λεπτομερειών που δίνονται με πολύ μεγάλη ακρίβεια. Οι ώρες, οι τοποθεσίες και το δρομολόγιο του αφηγητή καταγράφονται με σχεδόν μαθηματική ακρίβεια.


Κατά το πέρασμά του από την Κόλαση και το Καθαρτήριο, ο ποιητής συνοδεύεται από τον δάσκαλό του Βιργίλιο, ενώ η πορεία του στον Παράδεισο γίνεται με την παρουσία της Βεατρίκης, ο χαρακτήρας που αντιπροσωπεύει το γυναικείο πρότυπο κατά τον Δάντη και βασίζεται πιθανότατα στη Βεατρίκη Πορτινάρι, υπαρκτό πρόσωπο στη ζωή του Δάντη. O Δάντης έκανε επίσης αναφορά στη Βεατρίκη, στο έργο La Vita Nuova, ωστόσο στη Θεία Κωμωδία θεωρείται πως εκφράζεται με ιδανικό τρόπο ο έρωτάς του προς το πρόσωπό της.

**Μία από τις λεπτομέρειες της Θείας Κωμωδίας είναι πως κάθε ένα από τα τρία μέρη της κλείνει με τη λέξη άστρα.



Η ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΚΟΛΑΣΗΣ
Σύμφωνα με την περιγραφή του Δάντη, ο Άδης έχει σχήμα αναποδογυρισμένου κώνου με το πλατύ στόμιό του να βρίσκεται στο βόρειο ημισφαίριο, κάτω από την Ιερουσαλήμ, και την άλλη αιχμηρή άκρη του στο κέντρο της Γης. Αποτελείται συνολικά από εννέα κύκλους, οι οποίοι στενεύουν διαδοχικά καθώς κινείται κανείς κατηφορικά. Κάθε κύκλος του Άδη αντιστοιχεί σε συγκεκριμένες αμαρτίες - ολοένα βαρύτερες για βαθύτερους κύκλους - καθώς και τις αντίστοιχες τιμωρίες που επιβάλλλονται.



Ο Δάντης, σύμφωνα με την Αριστοτέλεια φιλοσοφία περί ηθικής και αρετής, κατατάσσει τις αμαρτίες σε πράξεις ακράτειας, όπως είναι φιληδονία, η λαιμαργία και η φιλαργυρία, και σε πράξεις κακίας ή βίας.Αφού διασχίζουν τον ποταμό Αχέρων με τον Χάροντα, ο Βιργίλιος οδηγεί τον Δάντη διαδοχικά μέσα από τους εννέα κύκλους αμαρτιών, οι οποίοι περιλαμβάνουν:

* Κύκλος 1ος: τα αβάφτιστα μωρά και τους ενάρετους ειδωλολάτρες. Η τιμωρία τους είναι πως αδυνατούν να φθάσουν στο Παράδεισο.
* Κύκλος 2ος: Εδώ κολάζονται οι φιλήδονοι, οι οποίοι είναι καταδικασμένοι να στροβιλίζονται σε μία διαρκή ανεμοθύελλα, ανίκανοι παράλληλα να αγγίξουν άλλη ανθρώπινη παρουσία.
* Κύκλος 3ος: Οι λαίμαργοι, οι ψυχές των οποίων κατασπαράσονται από τον Κέρβερο.
* Κύκλος 4ος: Οι άπληστοι, φιλάργυροι, καταδικασμένοι να κυλούν μεγάλα βάρη με το στήθος τους.
* Κύκλος 5ος: Οι μνησίκακοι, που χτυπούν ο ένας τον άλλο μέσα σε λασπωμένους βάλτους.

Σε αυτό το σημείο, ο Βιργίλιος και ο Δάντης περνούν με τη βάρκα του δαίμονα Φλεγύα μπροστά στις κλειδωμένες πόρτες του κάστρου της Κόλασης, τις οποίες ανοίγει ένας άγγελος.

* Κύκλος 6ος: Οι αιρετικοί, εγκλωβισμένοι μέσα σε πύρινους τάφους.





* Κύκλος 7ος: Ο έβδομος κύκλος περιλαμβάνει τους βίαιους, οι οποίοι βρίσκονται διαχωρισμένοι σε τρεις ομάδες. Η πρώτη περιλαμβάνει τους βίαιους απέναντι στους υπόλοιπους ανθρώπους και τιμωρούνται βρισκόμενοι εντός ενός βάλτου αίματος που βράζει. Η δεύτερη ομάδα περιλαμβάνει τους βίαιους απέναντι στον εαυτό τους, μεταμορφωμένοι σε δέντρα ή κυνηγημένοι από άγρια σκυλιά. Τέλος, στην τρίτη ομάδα βρίσκονται οι βίαιοι απέναντι στο Θεό και την φύση, απομονωμένοι σε μια έρημο φλεγόμενης άμμου όπου μαίνεται μια πύρινη βροχή.




Οι δύο τελευταίοι κύκλοι της Κόλασης αφορούν στις ενσυνείδητες αμαρτίες παραπλάνησης και είναι προσπελάσιμοι κατηφορίζοντας ένα βάραθρο.

* Κύκλος 8ος: Εδώ κολάζονται οι απατεώνες σε δέκα διαφορετικά βάραθρα. Συγκεκριμένα περιγράφονται οι αποπλανητές (τιμωρία τους είναι η μαστίγωση), οι κόλακες (βουτηγμένοι σε ακαθαρσίες), οι σιμωνιακοί (κρεμασμένοι ανάποδα μέσα σε λάκκους και φωτιές στα πόδια), οι μάγοι ή ψευδοπροφήτες (με τα κεφάλια τους τοποθετημένα ανάποδα ώστε να βλέπουν μόνο το πίσω μέρος τους), οι διεφθαρμένοι πολιτικοί (εγκλωβισμένοι σε κοχλάζουσα πίσσα), οι υποκριτές (κουκουλωμένοι με κάπες από μόλυβδο), οι κλέφτες (κυνηγημένοι από φίδια και κατόπιν μεταμορφωμένοι σε φίδια), οι εσκεμμένα κακοί σύμβουλοι (εγκλωβισμένοι σε φλόγες), οι αιρετικοί (που κατασπαράσονται από δαιμόνια) και οι κιβδηλοποιοί (τιμωρημένοι με αρρώστιες).





Στη συνέχεια, ο γίγαντας Ανταίος μεταφέρει τον Δάντη και τον Βιργίλιο στον 9ο κύκλο.




* Κύκλος 9ος: Εδώ τιμωρούνται οι προδότες, εγκλωβισμένοι – μέχρι το πρόσωπο – σε μία παγωμένη λίμνη. Ειδικότερα, τοποθετημένοι σε τέσσερις διαφορετικές περιοχές βρίσκονται οι προδότες συγγενών (Καΐνα), οι προδότες της πατρίδας (Αντηνόρα), οι προδότες φίλων (Πτολεμαία) και οι προδότες των ευεργετών τους (Ιουδαία).




Στο βαθύτερο σημείο του Άδη, στο κέντρο της Γης, οι δύο περιπλανώμενοι παρατηρούν τον γίγαντα Εωσφόρο ο οποίος τυραννά αιώνια τον Βρούτο και τον Κάσσιο (προδότες του Ιούλιου Καίσαρα) αλλά και τον Ιούδα (προδότη του Χριστού).

Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΒΛΑΠΤΟΥΝ ΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ

BRAIN DAMAGING HABITS
(ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΠΟΥ ΒΛΑΠΤΟΥΝ ΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ)



1. No Breakfast
(ΤΟ ΝΑ ΜΗΝ ΤΡΩΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΠΡΩΙΝΟ)
People who do not take breakfast are going to have a lower blood sugar level. This leads to an insufficient supply of nutrients to the brain causing brain degeneration.


2 . Overeating=2 0
(ΤΟ ΝΑ ΤΡΩΕΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΝΟΝΙΚΟ)
It causes hardening of the brain arteries, leading to a decrease in mental power.


3. Smoking
(ΚΑΠΝΙΣΜΑ)
It causes multiple brain shrinkage and may lead to Alzheimer disease.


4. High Sugar consumption
(ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΖΑΧΑΡΗΣ)
Too much sugar will interrupt the absorption of proteins and nutrients causing malnutrition and may interfere with brain development.


5. Air Pollution
(ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ)
The brain is the largest oxygen consumer in our 20 body. Inhaling polluted air decreases the supply of oxygen to the brain, bringing about a decrease in brain efficiency.


6 . Sleep Deprivation
(ΣΤΕΡΗΣΗ ΥΠΝΟΥ)
Sleep allows our brain to rest.. Long term deprivation from sleep will accelerate the death of brain cells..


7. Head covered while sleeping

(ΚΑΛΥΨΗ ΚΕΦΑΛΙΟΥ ΜΕ ΤΟ ΜΑΞΙΛΑΡΙ ΣΤΟΝ ΥΠΝΟ)

Sleeping with the head covered increases the concentration of carbon dioxide and decrease concentration of oxygen that may lead to brain damaging effects.

8. Working your brain during illness

(ΔΟΥΛΕΙΑ/ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ)

Working hard or studying with sickness may lead to a decrease in effectiveness of the brain as well as damage the brain.


9. Lacking in stimulating thoughts

(ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΚΕΨΕΩΝ ΠΟΥ ΔΙΕΓΕΙΡΟΥΝ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ)

Thinking is the best way to train our brain, lacking in brain stimulation thoughts may cause brain shrinkage.


10. Talking Rarely

(ΤΟ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΣΥΧΝΕΣ ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ)

Intellectual conversations will promote the efficiency of the brain





The main causes of liver damage are:

(ΟΙ ΚΥΡΙΕΣ ΑΙΤΙΕΣ ΒΛΑΒΗΣ ΣΤΟ ΣΥΚΩΤΙ)



1. Sleeping too late and waking up too late are main cause.
Το να κοιμάται κανείς αργά και να ξυπνάει αργά είναι κύριες αιτίες.

2. Not urinating in the morning.
Η μη ούρηση το πρωί

3 . Too much eating.
Το πολύ φαγητό

4. Skipping breakfast.
Η παράλειψη γευμάτων

5. Consuming too much medication.
Η μεγάλη κατανάλωση φαρμάκων

6. Consuming too much preservatives, additives, food coloring, and artificial sweetener.
Η μεγάλη κατανάλωση συντηρητικών, πρόσθετων, χρωστικών και τεχνητών
γλυκαντικών.


7. Consuming unhealthy cooking oil.

Η κατανάλωση ανθυγειινών ελαίων
As much as possible reduce cooking oil use when frying, which includes even the best cooking oils like olive oil. Do not consume fried foods when you are tired, except if the body is20very fit.


8. Consuming raw (overly done) foods also add to the burden of liver.

H κατανάλωση ομών (ή υπερβολικά μαγειρεμένων) φαγητών.
Veggies should be eaten raw or cooked 3-5 parts. Fried veggies should be finished in one sitting, do not store.

9. Alcohol
Αλκοόλ

We should prevent this without necessarily spending more. We just have to adopt a good daily lifestyle and eating habits. Maintaining good eating habits and time condition are very important for our bodies to absorb and get rid of unnecessary chemicals according to 'schedule.'







The top five cancer-causing foods are:

(οι 5 πιο καρκινογόνες τροφές)


1.. Hot Dogs





Because they are high in nitrates, the Cancer Prevention Coalition advises that children eat no more than 12 hot dogs a month. If you can't live without hot dogs, buy those made without sodium nitrate.




2. Processed meats and Bacon

(Επεξεργασμένα κρέατα και μπέικον)



Also high in the same sodium nitrates found in hot dogs, bacon, and other processed meats raise the risk of heart disease. The saturated fat in bacon also contributes to cancer.




3. Doughnuts




Doughnuts are cancer-causing double trouble. First, they are made with white flour, sugar, and hydrogenated oils, then fried at high temperatures. Doughnuts, says Adams , may be the worst food you can possibly eat to raise your risk of cancer.




4. French fries

(τηγανητές πατάτες)



Like doughnuts, French fries are made with hydrogenated oils and then fried at high temperatures. They also contain cancer- causing acryl amides which occur during the frying process. They should be called cancer fries, not French fries, said Adams .





5. Chips, crackers, and cookies




All are usually made with white flour and sugar. Even the ones whose labels claim to be free of trans-fats generally contain small amounts of trans-fats.

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

O επαγγελματισμος των διευθυντών και το περιβάλλον επηρεάζουν καθοριστικά την καινοτομικότητα

Από την ηλεκτρονική έκδοση της καθημερινης το παρακάτω άρθρο για την καινοτομία ίσως εξηγεί γιατί οι Δημοσιες Υπηρεσίες ίσως δε γίνουν πότε καινοτόμες... :-))



Oι παράγοντες που ευνοούν την καινοτομία
O επαγγελματισμος των διευθυντών και το περιβάλλον επηρεάζουν καθοριστικά την καινοτομικότητα

Της Χριστινας Δαμουλιανου

Αν τις επιχειρήσεις, όντως, τις ενδιαφέρει να έχουν καινοτόμες πρακτικές στη διοίκηση των εργαζομένων τους και αν τις προβληματίζει η υιοθέτηση και εφαρμογή τους, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουν είναι να βάλουν κάτω από τον μεγεθυντικό φακό της αξιολόγησης τα χαρακτηριστικά τόσο των διευθυντών Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού (ΔΑΔ) όσο και των γενικών διευθυντών τους. Γιατί, «η καινοτομική σκέψη των δύο αυτών στελεχών-κλειδιών επηρεάζει τον βαθμό καινοτομικότητας των πρακτικών διοίκησης εργαζομένων. Για τον λόγο ότι ένας καινοτόμος διευθυντής ερευνά και προτείνει νέες πρακτικές, μελετά τις νέες τάσεις και επηρεάζει με τη συμπεριφορά του τα πιστεύω, την κουλτούρα και τις δραστηριότητες του Τμήματος Προσωπικού». Επιπλέον, επειδή όταν ο γενικός διευθυντής δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να αναπτυχθεί η καινοτομία, όταν έχει ήδη ενθαρρύνει και επιβραβεύσει το καινούργιο, τότε και η στάση των εργαζομένων απέναντι στην αλλαγή είναι θετικότερη. Γεγονός που ευνοεί και διευκολύνει περισσότερες και νεωτεριστικότερες λύσεις στη διοίκηση των ανθρώπων.

Aκαδημαϊκή μελέτη

Aλλο ένα χαρακτηριστικό που φαίνεται να έχει σημαντική επίδραση στην υιοθέτηση καινοτομιών στη Διοίκηση Aνθρώπινου Δυναμικού είναι η θητεία του γενικού διευθυντή. «Oταν είναι πολλά χρόνια στο τιμόνι της εταιρείας, δείχνει μεγαλύτερη αφοσίωση στις καθιερωμένες δομές και στην υπάρχουσα κατάσταση και διακατέχεται από μικρότερο ενδιαφέρον για αλλαγή και βαθιές τομές, με αποτέλεσμα να στηρίζει μικρότερο αριθμό καινοτομικών λύσεων σε θέματα προσωπικού». Σύμμαχος των επιχειρήσεων στην προσπάθειά τους να αναπτύξουν και να αξιοποιήσουν το ανθρώπινο δυναμικό τους είναι η ακαδημαϊκή έρευνα. Η οποία όλο και περισσότερο επικεντρώνεται στην έννοια της αλλαγής και της καινοτομίας. Ειδικότερα, μελετά πώς επιδρά το περιβάλλον στην καινοτομική δράση των εταιρειών και των μελών τους και –κατ’ επέκταση– πώς επηρεάζει την αποδοτικότητα και την επιτυχία τους στην αγορά. Είναι γεγονός ότι η σημασία της ΔΑΔ στη χώρα μας έχει ευρέως αναγνωρισθεί. Κάτι που επιβεβαιώνεται από την κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των επιχειρήσεων που την τελευταία δεκαετία έχουν οργανωμένη λειτουργία Διοίκησης Ανθρώπων.

Bραβευμένη διατριβή

Στη σημαντική, όντως, ερευνητική δουλειά που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στον τομέα αυτό, προστέθηκε πρόσφατα και η έρευνα «Καινοτομικότητα στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού: Τι αποκαλύπτει η Ακαδημαϊκή έρευνα για τις πρακτικές των μεγάλων επιχειρήσεων στην Ελλάδα». Είναι η βραβευμένη διατριβή της διδάκτορος κ. Λήδας Βασσάλου υπό την καθοδήγηση του καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δ. Μπουραντά. Στη διατριβή αυτή της κ. Βασσάλου το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για Προηγμένες Σπουδές στη Διοίκηση (European Institute for Advanced Studies in Management) απένειμε το Πρώτο Ευρωπαϊκό Βραβείο Καλύτερης Διδακτορικής Διατριβής. Σημειώνεται ότι η επιτροπή που έκρινε τις διδακτορικές εργασίες απ’ όλες τις χώρες της Ευρώπης αποτελείται από καθηγητές διεθνώς διακεκριμένων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Στη διατριβή της η κ. Βασσάλου εξηγεί, κατ’ αρχήν, την πολυσύνθετη έννοια της κανοτομικότητας και τη μελετά σε σχέση με τις πρακτικές διοίκησης ανθρώπων. Εντοπίζει τις σχέσεις ανάμεσα στις διαφορετικές διαστάσεις της καινοτομικότητας των συστημάτων ΔΑΔ και μελετά τους παράγοντες που επηρεάζουν τον βαθμό καινοτομικότητας στις πρακτικές διοίκησης των εργαζομένων.

Aλλαγή νοοτροπίας

Ως καινοτομικότητα στη Διοίκηση Aνθρώπινου Δυναμικού ορίζεται κάθε πρόγραμμα, πρακτική είτε πολιτική που είναι σχεδιασμένη για να επηρεάσει τη νοοτροπία και τη συμπεριφορά των εργαζόμενων και η οποία γίνεται αντιληπτή σαν κάτι το καινούργιο για τον οργανισμό. Για τη μέτρηση της καινοτομικότητας των συστημάτων Διοίκησης Ανθρώπων μιας επιχείρησης, η έρευνα προτείνει τη μελέτη τεσσάρων διαστάσεων: του αριθμού των καινοτομιών που εφαρμόζει η επιχείρηση, την ταχύτητα με την οποία υιοθετεί τις καινοτομίες σε σύγκριση με τις υπόλοιπες εταιρείες, τη ριζοσπαστικότητα των αλλαγών και, τέλος, τη στάση του Τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού. Αν, δηλαδή, είναι ευνοϊκό είτε όχι απέναντι στην αλλαγή.

Τις τέσσερις αυτές διαστάσεις της καινοτομικότητας τις επηρεάζουν παράγοντες του εξωτερικού περιβάλλοντος της αγοράς, του εσωτερικού περιβάλλοντος της επιχείρησης και τα χαρακτηριστικά του διευθυντή προσωπικού και του γενικού διευθυντή – για τους οποίους ήδη αναφερθήκαμε. Την εφαρμογή των καινοτομιών την επηρεάζει θετικά η εχθρότητα του περιβάλλοντος. Δηλαδή κατά πόσο υπάρχει έντονος ανταγωνισμός, ύφεση στην οικονομία, μικρή πρόσφορα εργασίας, νομοθεσία και κρατικές παρεμβάσεις. Oλα αυτά ωθούν τις επιχειρήσεις σε περισσότερες καινοτομίες για τη διατήρηση, την ανάπτυξη και την παρακίνηση των ταλέντων τους που θα τους δώσουν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Aνάγκη σταθερότητας

Αρνητικά επηρεάζει την υιοθέτηση αλλαγών η συχνότητα των αλλαγών του περιβάλλοντος. Γιατί, μέσα σε ένα περιβάλλον αστάθειας και αβεβαιότητας, δημιουργείται η ανάγκη για σταθερότητα στο εσωτερικό της εταιρείας. Στην περίπτωση αυτή και ο προγραμματισμός είναι μεγαλύτερος και η εφαρμογή των καινοτομιών περισσότερο προσεκτική. Aρα και η υιοθέτησή τους καθυστερεί. Την αλλαγή και την καινοτομία την ευνοούν οι πιέσεις του ανταγωνισμού και η ετερογένεια του περιβάλλοντος. Δηλαδή, η πληθώρα ανταγωνιστικών προϊόντων στην αγορά, οι διαφορετικές προτιμήσεις των καταναλωτών και πελατών. Ασφαλώς, το μέγεθος της επιχείρησης αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την εφαρμογή ριζοσπαστικών αλλαγών, αφού είναι διαθέσιμοι περισσότεροι πόροι για πειραματισμό και καινοτομία, ενώ, ταυτόχρονα, οι περισσότερο πολύπλοκες δομές –για παράδειγμα τα πολλά ιεραρχικά επίπεδα– καθιστούν τις αλλαγές απαραίτητες προκείμενου ο οργανισμός να μπορέσει να αποδώσει.

Eπαγγελματισμός διευθυντή

Την καινοτομικότητα της επιχείρησης την επηρεάζει επίσης και ο βαθμός επαγγελματισμού του διευθυντή Α.Δ. «Oσο πιο επαγγελματίας είναι τόσο περισσότερο ενημερώνεται για όσα συμβαίνουν στην αγορά, δέχεται περισσότερα ερεθίσματα από άλλες επιχειρήσεις καθώς και πιέσεις για να μιμηθεί συστήματα που εφαρμόζονται σε άλλους οργανισμούς. Πολλές φορές η ανάγκη να ξεχωρίσει είτε να βελτιώσει την εικόνα του και την εικόνα της εταιρείας του τον οδηγεί στην εφαρμογή καινοτομικών προγραμμάτων για τη διοίκηση των εργαζομένων. Eνας διευθυντής που έχει γνώσεις και εμπειρία και ταυτόχρονα ενημερώνεται διαρκώς γύρω από τα νέα συστήματα και τις τάσεις τη ΔΑΔ είναι σε θέση να υποστηρίξει με επιχειρήματα και να εφαρμόσει νεωτεριστικές αλλαγές σε περισσότερους τομείς που σχετίζονται με την προσέλκυση, την εκπαίδευση, την ανάπτυξη, την αξιολόγηση και την ανταμοιβή των ικανών στελεχών» αναφέρεται στη μελέτη.

Tρεις διαφορετικές ομάδες διευθυντών

H έρευνα εντοπίζει τρεις διαφορετικές ομάδες διευθυντών Ανθρώπινου Δυναμικού. Κατ’ αρχήν είναι οι «παραδοσιακοί». Αυτοί που βλέπουν τον εργαζόμενο ως κόστος και αντιμετωπίζουν την καινοτομία ως μέσο για τη μείωση του κόστους. Κατόπιν, είναι οι «κυνηγοί της καινοτομίας». Αυτοί δηλαδή που βλέπουν ότι έχουν μείνει πίσω και επιδιώκουν να γίνουν πρωτοπόροι στον κλάδο τους. Και, τέλος, υπάρχουν και οι «οραματιστές». Γι’ αυτούς ο εργαζόμενος είναι πόρος που μπορεί να αναπτυχθεί και να δώσει στην επιχείρηση ανταγωνιστικό πλεονέκτημα «συνεπώς αντιμετωπίζουν την καινοτομία ως ένα εργαλείο για την αποτελεσματικότερη και ταχύτερη επίτευξη των στόχων του οργανισμού. «Μέσα από την έρευνα διαφαίνονται αισιόδοξες προβλέψεις για αργή, αλλά σταθερή αύξηση των μελών της τρίτης ομάδας διευθυντών προσωπικού» είναι το σχόλιο της κ. Βασσάλου.

Η ταυτότητα της έρευνας

H έρευνα έγινε σε δείγμα 185 εταιρειών άνω των 100 εργαζομένων με προσωπικές συνεντεύξεις και ερωτηματολόγια. Το 43% των εταιρειών ιδρύθηκαν στο διάστημα 1941-1980 και το 29% μεταξύ 1981-1995. Το 54% είναι ελληνικές εταιρείες ανεξάρτητες είτε μέλη ομίλου. Το 73% των εταιρειών θεωρούν ότι αντιμετωπίζουν μεγάλες ανταγωνιστικές πιέσεις. Στο 70,4% ο γενικός διευθυντής δεν ήταν ο ιδρυτής και στο 74% των περιπτώσεων ήταν στέλεχος της εταιρείας.

Το 49% των διευθυντών Ανθρώπινου Δυναμικού κατέχουν πτυχίο και το 44% Μάστερ ή ΜΒΑ. Το 61,5% των διευθυντών Α.Δ. ήσαν στελέχη τμήματος Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού, ενώ το 15,6% ήσαν στελέχη συμβουλευτικών εταιρειών. Το 10,4% προέρχεται από οικονομικό

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

H Συναισθηματική Νοημοσυνη στην Παιδεία

Αντιγραφω από το εξαιρετικό μπλογκ της Ευτοπίας (http://kalipoli.pblogs.gr/)


Ο σκοπός της Πολιτειακής Παιδείας, είναι να μεταδώσει αφ΄ενός έννοιες- γνώσεις για το δημοκρατικό πολίτευμα, τους θεσμούς, τη λειτουργία της πολιτείας, τα ανθρώπινα δικαιώματα, το περιβάλλον κ.λ.π και αφ'ετέρου αξίες, αρχές και στάσεις ζωής. Οι έννοιες, οι γνώσεις, οι αξίες και οι αρχές απευθύνονται στο γνωστικό μέρος του εγκεφάλου. Αν δεν εμπεδωθούν στον συναισθηματικό εγκέφαλο με την ανάπτυξη των αντίστοιχων συναισθηματικών δεξιοτήτων θα μείνουν νεκρό γράμμα. Η αποστολή της Συναισθηματικής Αγωγής είναι ακριβώς αυτή, να γεφυρώσει τη θεωρία με την πράξη!

Βεβαίως, επιτρέψτε μου να επισημάνω, ότι κάθε διδασκαλία που δεν συνοδεύεται από ζωντανά κοινωνικά παραδείγματα είναι καταδικασμένη σε αποτυχία! Διδάσκουμε τη δημοκρατία, αλλά θα πρέπει να γίνουν εκείνες οι συνταγματικές αλλαγές, που θα καταστήσουν πραγματικά δημοκρατικό και συμμετοχικό το πολίτευμά μας. Μόνο έτσι θα αντιστραφεί το κλίμα απαξίωσης προς την πολιτική. Η υποκρισία και η ξύλινη γλώσσα καθιστούν αναξιόπιστα τα κηρύγματα προς τους νέους.

Όπως λέει και ο Δημόκριτος : "Πολλοί δρώντες τα αίσχιστα, λόγους τους αρίστους ασκέουσι". Διδάσκουμε τα άριστα, ενώ πράττουμε τα χείριστα. Αυτά όμως είναι μεγάλα ζητήματα που ξεφεύγουν από το θέμα της δικής μου παρουσίασης και ελπίζω άλλοι πιο ειδικοί να τα αναλύσουν επαρκώς.

Το πρόγραμμα της Επιστήμης του Εαυτού , (Self-Science), που στοχεύει στην ανάπτυξη των κοινωνικών και συναισθηματικών δεξιοτήτων, εφαρμόζεται στην εκπαίδευση στις ΗΠΑ , αλλά και σε εκατοντάδες χώρες παγκοσμίως από το 1978. Πολύ πριν την έκδοση δηλαδή της "Συναισθηματικής Νοημοσύνης", του παγκοσμίου μπεστ σέλερ του Daniel Goleman (1995 στις ΗΠΑ, 1997,στην Ελλάδα). Παράλληλα έχουν αναπτυχθεί και άλλα προγράμματα ανάπτυξης συναιθηματικής και κοινωνικής νοημοσύνης, όπως το πρόγραμμα για τη Βελτίωση της Κοινωνικής Αυτεπίγνωσης των Maurice Elias και J.Clabby, και το πρόγραμμα Κοινωνικής Ανάπτυξης του Σηάτλ .

Η ακαδημαϊκή ευφυϊα δεν έχει και πολλή σχέση με τη συναισθηματική ζωή και την επαγγελματική επιτυχία. Άνθρωποι με υψηλό δείκτη νοημοσύνης μπορεί να χειρίζονται εντυπωσιακά άστοχα την προσωπική τους ζωή. Όμως τα σχολεία μας συνεχίζουν να εστιάζουν την προσοχή στις ακαδημαϊκές δεξιότητες, αγνοώντας τη συναισθηματική νοημοσύνη, ένα σύνολο διακριτικών στοιχείων - μερικοί θα το αποκαλούσαν χαρακτήρα - που επίσης έχει απεριόριστη σημασία για το προσωπικό μας πεπρωμένο. Η συναισθηματική σφαίρα είναι ένα πεδίο το οποίο, όσο και τα μαθηματικά ή η ανάγνωση, μπορεί να χειριστεί κανείς με μεγαλύτερη ή μικρότερη επιδεξιότητα, και απαιτεί το δικό της μοναδικό σύνολο ικανοτήτων. Το συναισθηματικό ταλέντο είναι μια μετα-ικανότητα που καθορίζει πόσο καλά μπορούμε να χειριστούμε οποιαδήποτε ικανότητα διαθέτουμε, ακόμα και την ακατέργαστη ευφυϊα (raw intellect). Οι άνθρωποι που δεν είναι σε θέση να βάλουν σε τάξη και να ελέγξουν τη συναισθηματική τους ζωή, δίνουν εσωτερικές μάχες που υπονομεύουν την ικανότητά τους για σωστά προσανατολισμένη εργασία και καθαρή σκέψη. Οι άνθρωποι με ανεπτυγμένη συναισθηματική νοημοσύνη είναι πολύ περισσότερο παραγωγικοί και αποτελεσματικοί σε οτιδήποτε καταπιαστούν να κάνουν. Σε αντίθεση με το ΔΝ, που έχει γνωρίσει κοντά στα εκατό χρόνια έρευνες πάνω σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, η συναισθηματική νοημοσύνη (emotional intelligence, EQ) είναι μια σχετικά νέα έννοια. Από τα δεδομένα προκύπτει ότι μπορεί να είναι εξίσου και μερικές φορές πιο σημαντική από το ΔΝ. Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι μια δεξιοτεχνία, μια ικανότητα που επηρεάζει βαθύτατα όλες τις άλλες ικανότητες είτε διευκολύνοντας είτε παρεμποδίζοντάς τες. Ενώ ο ΔΝ, όπως αποδεικνύουν σχετικές έρευνες, δεν μπορεί να μεταβληθεί σημαντικά από την εμπειρία ή την αγωγή, καίριες συναισθηματικές ικανότητες μπορούν πράγματι να διδαχθούν και να βελτιωθούν στα παιδιά - αν βέβαια μπούμε στον κόπο να τις διδάξουμε.

Τα βασικά συστατικά της συναισθηματικής αγωγής, που πρέπει να διδάσκονται στους νέους είναι :

ΑΥΤΟΕΠΙΓΝΩΣΗ :

Οι ψυχολόγοι χρησιμοποιούν τον όρο «μεταγνώση» για να αναφερθούν στην αντίληψη της διαδικασίας της σκέψης, καθώς και τον όρο «μετασυναίσθημα» για να υποδηλώσουν την αντίληψη των συναισθημάτων του ατόμου. Ο συγγραφέας της «Συναισθηματικής Νοημοσύνης» Daniel Goleman, προτιμά τον όρο αυτοεπίγνωση, με την έννοια της συνεχούς προσοχής του ατόμου στις εσωτερικές του καταστάσεις. Σ' αυτήν την επίγνωση ο νους παρατηρεί και διερευνά την ίδια την εμπειρία, η οποία συμπεριλαμβάνει το συναίσθημα. ( Νους ορά και Νους ακούει, κατά τον Αριστοτέλη). Η αναγνώριση ενός συναισθήματος την ώρα που δημιουργείται - είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της συναισθηματικής νοημοσύνης. Η ικανότητα να αντιλαμβανόμαστε και να αναγνωρίζουμε κάθε στιγμή τα συναισθήματα είναι καίρια για την ψυχολογική ενόραση και αυτοκατανόηση. Η τυχόν ανικανότητά μας να παρατηρήσουμε τα πραγματικά μας αισθήματα μας αφήνει στο έλεός τους.

ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΩΝ:

Ιδιαίτερα των αρνητικών : θυμού, φόβου, θλίψης, άγχους.

Το να χειραγωγούμε και να ελέγχουμε τα συναισθήματά μας ,αλλά όχι να τα καταπιέζουμε, είναι μια ικανότητα που οικοδομείται πάνω στην αυτοεπίγνωση. Ίσως να μην υπάρχει πιο ουσιαστική ψυχολογική δεξιότητα από τις αντίσταση στις παρορμήσεις. Βρίσκεται στη ρίζα κάθε συγκινησιακού αυτοελέγχου, από τη στιγμή που όλες οι συγκινήσεις, από την ίδια τους τη φύση, οδηγούν στη μια ή στην άλλη παρόρμηση για δράση (συν+κίνηση). Η ικανότητα να αντισταθούμε σ' αυτήν την παρόρμηση για δράση, να κατασιγάσουμε την αρχόμενη κίνηση, πιθανότατα μεταφράζεται, στο επίπεδο της λειτουργίας του εγκεφάλου, σε αναστολή των μεταιχμιακών σημάτων στον κινητικό φλοιό. Έτσι η ικανότητα χαλιναγώγησης της ανυπομονησίας συνεισφέρει ουσιαστικά στο διανοητικό δυναμικό, επειδή μας υποχρεώνει να παραμένουμε στο στόχο μας, να χαλιναγωγούμε την προσοχή μας και να συγκεντρωνόμαστε στο συγκεκριμένο αντικείμενό μας Η συναισθηματική αυτορρύθμιση είναι η ικανότητα να αρνούμαστε την παρόρμηση με απώτερο στόχο την εξυπηρέτηση ενός σκοπού είτε πρόκειται για τη λύση μιας εξίσωσης είτε την κατάρριψη ενός ρεκόρ. Πολλές φορές κατά τη διάρκεια κρίσιμων στιγμών στη ζωή μας, όπως εξετάσεις, παρατηρούμε μεγάλο αριθμό ανησυχητικών σκέψεων. Όμως τα νοητικά αποθέματα που καταναλίσκονται σε μια γνωσιακή διεργασία - την ανησυχία - απλώς ελαττώνουν τα αποθέματα που διατίθενται για την επεξεργασία άλλων πμηροφοριών.Αν κατατρυχόμαστε από την ανησυχία της αποτυχίας, η προσοχή μας παύει να στρέφεται στην εξεύρεση των απαντήσεων. Οι ανησυχίες μας αυτοεκπληρώνονται και μας ωθούν προς την ίδια την καταστροφή που προφητεύουν. Οι άνθρωποι που είναι ικανοί να χαλιναγωγούν τα αισθήματά τους μπορούν να χρησιμοποιήσουν το προληπτικό άγχος για να προτρέψουν τον εαυτό τους να προετοιμαστεί περισσότερο. Οι καλές διαθέσεις βελτιώνουν την ικανότητα της ευέλικτης και πιο σύνθετης σκέψης, κάνοντας κατά συνέπεια ευκολότερη την εξεύρεση λύσεων στα προβλήματα είτε πνευματικά είτε διαπροσωπικά. Επίσης το να ελπίζει κανείς σημαίνει ότι δεν υποχωρεί στο άγχος που τον συντρίβει, δεν υιοθετεί ηττοπαθή στάση ούτε καταβάλλεται από την κατάθλιψη μπροστά σε δύσκολες προκλήσεις ή εμπόδια.

ΑΥΤΟΑΠΟΔΟΧΗ-ΑΥΤΟΕΚΤΙΜΗΣΗ :

Αναγνώριση των δυνατών και αδύνατων σημείων. Όσο λιγότερη η αυτεπίγνωση τόσο πιο σημαντική είναι η γνώμη των άλλων. Κατά συνέπεια το άτομο προσαρμόζει συνεχώς τη συμπεριφορά του στις διαφορετικές εικόνες που του καθρεφτίζει το περιβάλλον και έτσι τελικά οδηγείται σε πλήρη σύγχυση και άγνοια του πραγματικού εαυτού.

Ο Άλμπερτ Μπαντούρα, συνοψίζει: «οι πεποιθήσεις των ανθρώπων για τις ικανότητές τους έχουν μια βαθιά επίδραση σ' αυτές τις ικανότητες. Η ικανότητα δεν είναι μια σταθερή ιδιότητα. Υπάρχει τεράστια ποικιλία στον τρόπο δράσης. Οι άνθρωποι που έχουν την αίσθηση της αυτοαποτελεσματικότητας συνέρχονται από τις αποτυχίες. Προσεγγίζουν τα πράγματα με στόχο να τα αντιμετωπίσουν και όχι να στενοχωρηθούν με το τι μπορεί να πάει στραβά». Ο Μάρτιν Σέλιγκμαν, ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια είχε κάνει μελέτες με τους αθλητές της Ολυμπιακής ομάδας κολύμβησης των ΗΠΑ. Ο Σέλιγκμαν ορίζει την αισιοδοξία ως τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι επεξηγούν στον εαυτό τους τις επιτυχίες και τις αποτυχίες τους. Οι αισιόδοξοι άνθρωποι πιστεύουν ότι η αποτυχία οφείλεται σε κάτι που μπορεί ν' αλλάξει, ώστε την επόμενη φορά να πετύχουν, ενώ οι απαισιόδοξοι θεωρούν την αποτυχία ως μομφή και την ανάγουν σε διαρκές χαρακτηριστικό τους γνώρισμα, το οποίοι είναι ανίκανοι ν' αλλάξουν. Με δεδομένο επίπεδο ευφυίας, η πρακτική επίδοση είναι μια συνισταμένη όχι μόνο του ταλέντου αλλά και της ικανότητας ν' αντέχει κανείς στην ήττα.

ΕΝΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ:

Να κατανοείς τα συναισθήματα των άλλων και να μπορείς να μπαίνεις στη θέση τους. Διαπροσωπική νοημοσύνη είναι η ικανότητα να καταλαβαίνουμε τους άλλους ανθρώπους: τι τους παρακινεί, πώς εργάζονται και πώς εμείς θα εργαστούμε σε αγαστή σύμπνοια μαζί τους. Πετυχημένοι πωλητές, πολιτικοί, δάσκαλοι, κλινικοί επαγγελματίες της υγείας και θρησκευτικοί ηγέτες είναι, χωρίς αμφιβολία, άτομα με υψηλό βαθμό διαπροσωπικής νοημοσύνης. Συμπληρωματικά, ο πυρήνας της διαπροσωπικής νοημοσύνης περιλαμβάνει «την ικανότητα του ανθρώπου να διακρίνει και να ανταποκρίνεται κατάλληλα στις διαθέσεις, στην ψυχοσύνθεση, στα κίνητρα και στις επιθυμίες των άλλων ανθρώπων». Μια ανεπτυγμένη ενσυναίσθηση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την καλή επικοινωνία , τη εδραίωση εμπιστοσύνης στις στις ανθρώπινες σχέσεις και συνεπώς τη ρήξη της μοναξιάς και της απομόνωσης. Εξ άλλου συμβάλλει αποφασιστικά στην ομαδική συνεργασία, στον αμοιβαίο σεβασμό, τη λύση των συγκρούσεων και στη σωστή διεκδίκηση, χωρίς θυμό και παθητικότητα.

Η γνώση και διαχείριση αυτού του ιδιαίτερα σημαντικού συνόλου συναισθηματικών ικανοτήτων, που παρουσιάσαμε θεωρούμε ότι, πέρα από την προετοιμασία ολοκληρωμένων νέων πολιτών, βοηθάει σημαντικά στην αποτελεσματική επικοινωνία εκπαιδευτικών και μαθητών και στη δημιουργία ενός θετικού, ανοικτού και υποστηρικτικού κλίματος μάθησης .