Αναζήτηση

Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

Η Ιστορία της Γραφομηχανής

Η Ιστορία της Γραφομηχανής





________________________________________

Remington
Η πρώτη σύγχρονη γραφομηχανή (με πλήκτρα, κύλινδρο, και μελανοταινία) κατασκευάστηκε το 1873 από τον αμερικανό Christopher Latham Sholes. Ο Sholes θεωρείται ο εμπνευστής της λέξης γραφομηχανή (typewriter), αλλά και της διάταξης των πλήκτρων «qwerty». Η ονομασία της διάταξης «qwerty» προέρχεται από τα πρώτα έξι γράμματα της πρώτης σειράς των αλφαβητικών χαρακτήρων. Ο Sholes επέλεξε να τοποθετήσει τα γράμματα με τέτοια σειρά, ώστε να μην μπλοκάρει ο μηχανισμός της γραφομηχανής. Η διάταξη «qwerty» χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα και στα πληκτρολόγια των υπολογιστών.
Η μαζική παραγωγή της πρώτης σύγχρονης γραφομηχανής, Remington Νο1, ξεκίνησε το 1874 από την εταιρία Remington στη Νέα Υόρκη. Η Remington Νο1, μπορούσε να τυπώσει μόνο κεφαλαίους χαρακτήρες και οι πρώτες γραμμές του κειμένου δεν ήταν ορατές. Αυτό γιατί ο μηχανισμός εκτύπωσης τύπωνε τους χαρακτήρες στο κάτω μέρος του κυλίνδρου. Το 1878 έκανε την εμφάνισή του το επόμενο μοντέλο, Remington Νο2, το οποίο διέθετε ένα πλήκτρο Shift για την εναλλαγή μεταξύ πεζών και κεφαλαίων χαρακτήρων.

________________________________________
________________________________________
Smith Premier 10
Η γραφομηχανή Smith Premier γνώρισε την επιτυχία από την αρχή, σε τέτοιο βαθμό που θεωρήθηκε μια από τις καλύτερες γραφομηχανές του κόσμου και ισχυρότατος ανταγωνιστής για τη Remington.
Το μοντέλο Smith Premier 10 κυκλοφόρησε το 1908 και ήταν η πρώτη γραφομηχανή με διπλά πλήκτρα. Πρόκειται για τη μοναδική γραφομηχανή με διπλά πλήκτρα και μηχανισμό εκτύπωσης με "χτύπημα" των πλήκτρων στο μπροστινό μέρος του κυλίνδρου (μηχανισμός frontstrike) που κατασκευάστηκε. Ένα διαφορετικό χαρακτηριστικό της γραφομηχανής είναι ότι ο κύλινδρός της μπορούσε εύκολα να αφαιρεθεί. Η κίνηση αυτή είναι απαραίτητη για την αντικατάσταση της μελανοταινίας, η οποία ήταν τοποθετημένη στο πίσω μέρος της γραφομηχανής.



________________________________________
________________________________________
Heady
Το 1921 κατασκευάστηκε και προωθήθηκε στην ευρωπαϊκή αγορά η γραφομηχανή Heady. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της γραφομηχανής Heady είναι ότι δε διαθέτει πληκτρολόγιο. Περιέχει όμως έναν πίνακα με τους χαρακτήρες που μπορεί να τυπώσει.
Ο χρήστης, με το αριστερό χέρι του, πιάνει ένα δείκτη ο οποίος εύκολα μετακινείται προς οποιαδήποτε κατεύθυνση επάνω στον πίνακα χαρακτήρων, ενώ τοποθετεί το δεξί του χέρι επάνω στο πλήκτρο εκτύπωσης. Με το δείκτη επιλέγει το χαρακτήρα που επιθυμεί να τυπωθεί, και στη συνέχεια πατάει το πλήκτρο εκτύπωσης.

________________________________________
________________________________________
Marburg-Lahn Braillewriter
Τα κύρια χαρακτηριστικά της γραφομηχανής για τυφλούς Marburg-Lahn είναι τα έξι πλήκτρα Braille και ένα πλήκτρο κενού διαστήματος, φτιαγμένα από ξύλο και καλυμμένα με ελεφαντόδοτο. Ο κύλινδρος του χαρτιού είναι επίσης κατασκευασμένος από ξύλο.
Η γραφομηχανή Marburg-Lahn χρησιμοποιεί το σύστημα Braille, το οποίο είναι μια παγκόσμια μέθοδος για τη γραφή από τυφλά άτομα. Έχει πάρει την ονομασία της από τον εφευρέτη της, Louis Braille, και αποτελείται από ομάδες κουκκίδων που αναπαριστούν τυπωμένα γράμματα και αριθμούς. Κάθε χαρακτήρας του κώδικα Braille βασίζεται στη διάταξη μίας έως έξι υπερυψωμένων κουκκίδων που δημιουργούν τα γράμματα της αλφαβήτου, τα σημεία στίξης, και ό,τι άλλο μπορούμε να τυπώσουμε.

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου